ABŞ-nin Milli Təbii Tibb Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qara bibər, darçın, zəncəfil, doğranmış soğan və sarımsaq və zərdəçalın tərkibindəki polifenolların - xüsusi bitki birləşmələrinin yüksək olması səbəbindən bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıra bilir.
Araşdırmanın nəticələri "Nutrients" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat zamanı alimlər 96 yaşlı insanın sağlamlıq göstəricilərini və qidalanma vərdişlərini təhlil ediblər. Könüllülərdən yemək hazırlayarkən və bəzəyərkən adətən hansı ədviyyatlardan istifadə etdiklərini və onlardan nə qədər tez-tez istifadə etdiklərini bildirmələri xahiş olunub. Alimlər həmçinin bağırsaqdakı mikrob müxtəlifliyini qiymətləndirmək üçün iştirakçılardan nəcis nümunələri götürüblər.
Məlum olub ki, qara bibər, darçın, zəncəfil, dondurulmuş soğan və sarımsağın, həmçinin zərdəçalın istehlak tezliyinin artması bağırsaqlarda Lactobacillus və Sutterella cinsi bakteriyaların sayının artmasına səbəb olub. Eubacterium ventriosum, Ruminococcus torkları, Bacteroides və Enterococcus sayı isə azalıb. Alimlər izah ediblər ki, bağırsaq mikrobiomunda bu cür dəyişikliklər orqan funksiyasının yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir.
Tədqiqatçıların fikrincə, otların və ədviyyatların bağırsaqlar üçün faydası onların polifenollarla - faydalı bakteriyalar üçün qida rolunu oynayan xüsusi bitki birləşmələri ilə zəngin olması ilə bağlıdır.
Oxunub: 121