Meyvələr təkcə dadı ilə deyil, həm də çox faydalı olması ilə əksəriyyətimizin vazkeçilməzidir. Tərkibində orqanizm üçün lazım faydalı çoxlu elementlər olan meyvələrin tam faydasını əldə etmək üçün onları axşam yemək olmaz.
Qidalanma mütəxəssisləri şişkinlik və mədə sıyrıntısı, yuxu problemlərinin olmaması üçün axşam saatlarında meyvə yeməyi tövsiyə etmirlər. Meyvələr vitaminlər, minerallar və antioksidantlardan ibarətdir. Onların tərkibində fruktoza da yüksəkdir ki, bu da xüsusilə axşam yeyildikdə həzm problemlərinə səbəb olur.
Mədə yanması (sıyrılması)
Həssas mədəniz varsa, yaxud mədə yanmasına meyllisinizsə, axşam saatlarında ananas və ya alma kimi turş meyvələr yeməkdən çəkinməlisiniz.
Yanma mədə turşusunun mədədən ayrılaraq mədəaltı vəzə qayıtdığı bir vəziyyətdir. Turş qidalar, o cümlədən meyvələr bu vəziyyəti daha da ağırlaşdıra bilər. Əgər siz axşam saatlarında meyvə yemək istəyirsinizsə, buna məcbur qaldığınız zaman, heç olmasa üzüüstə yatmayın. Mədə yanması və gəyirmənin qarşısını almaq üçün qısa gəzintiyə çıxın.
Yuxu problemləri
Meyvələrin tərkibində olan fruktoza orqanizmi sürətli enerji ilə təmin edir. Bu, gün ərzində çox yaxşıdır, lakin axşam və xüsusilə gecə artıq zərərlidir. Çünki bu zaman qan şəkərinin səviyyəsi lazımsız olaraq yüksəlir və kəskin şəkildə azalır, aclıq hissi yaradır.
Axşam saatlarında meyvə yeyirsinizsə, vücudunuz gecələr onu həzm etmək üçün çox vaxt sərf edir. Mədəniz gurultu ilə yataqda sizi oyaq qalmağa məcbur edir.
Tez-tez axşam saatlarında yeyilən meyvə artıq düzgün həzm olunmur və buna görə də yoğun bağırsaqda qalır. Daha sonra orada gəzir, bu da şişkinlik və yuxu problemlərinə səbəb olur.
Həddindən artıq çəki
Meyvələrdə olan fruktoza karbohidratdır. Karbohidratın metabolizması qaraciyərdə baş verir, fruktoza faydalı enerjiyə çevrilir. Orqanizm üçün ehtiyac olduğundan daha çox fruktoza istehlak etsək, karbohidratlar yağa çevrilir. Bu qan dövranına qaytarılır və ya hüceyrələrdə saxlanılır.
Axşam saatlarında banan, üzüm və ya manqo kimi çoxlu şirin meyvələr yeyirsinizsə, bədən udulmuş enerjini çevirə bilmir və bunun əvəzinə onu yağ anbarlarında saxlayır.
Şişkinlik
Tərəvəz və meyvələrdə çoxlu həll olunan lif var ki, bu da bağırsaqlarda şişir və uzun müddət toxluq hissi yaradır. Bununla belə, meyvə və tərəvəzlərdə olan lifin məlum olmayan bir tərəfi də var: mayalanma qabiliyyətinə malikdir. Həzm olunduqda, bağırsaq bakteriyaları tərəfindən parçalanır və artıq məhsul kimi qazlar əmələ gətirir.
Böyük porsiyalarda meyvə yedikdən sonra bəzi insanlar çox xoşagəlməz olan şişkinlik hiss edirlər. Lifin tez həzm olunması və həzm problemlərinə səbəb olmaması üçün aktiv şəkildə hərəkət etmək lazımdır. Yox, əgər, axşam yeməkdən dərhal sonra divana gedirsinizsə, meyvə yemək xoşagəlməz şişkinlik hissinə səbəb ola bilər. Meteorizm və yuxu pozğunluqları da buraya daxildir.
Ancaq narahat olmayın, axşamlar dadlı meyvələrdən tamamilə imtina etmək lazım deyil. Axşam saatlarında meyvəyə can atırsınızsa, şəkəri az olan variantları seçin: qreypfrut, qaragilə, moruq və s. Meyvənin şəkəri az olsa belə, məcbur qaldıqda, maksimum bir ovuc istifadə edə bilərsiniz.
Səhər yulaf əzməsinə banan, manqo və ya ananas kimi yüksək şəkərli meyvələr əlavə edə və ya axşam yeməyin arasına qəlyanaltı əlavə edə bilərsiniz ki, axşamlar mədəniz boş qalıb, dincəlsin.
Oxunub: 155